05.01.2019 | Jedziemy na obwarzanki do Krakowa i szlakiem Nikifora do Krynicy-Zdroju

Brak komentarzy: 0

Barbara Hobzda

publikacja 07.01.2019 13:18

Dziś zwiedzamy polskie Davos, ale wcześniej przygotujemy suchy prowiant na wyprawę.

Muzeum Nikifora Krynickiego

Muzeum Nikifora Krynickiego
Barbara Hobzda

Jeżeli zwiedzacie Kraków, to koniecznie podjadając obwarzanka! Czym się różni precel od obwarzanka?  Żeby to sprawdzić zaglądamy do Żywego Muzeum Obwarzanka:

To jeden z najbardziej  znanych produktów Małopolski  W 2006 roku obwarzanek krakowski został wpisany na listę produktów tradycyjnych, a w 2010 na listę produktów chronionych Unii Europejskiej:

Poznajemy tajniki wytwarzania obwarzanków krakowskich i przekonujemy się jak rozpoznać prawdziwe od  podróbek:

Z zapasem obwarzanków przemieszczamy się do miasta zwanego polskim Davos:

W Krynicy-Zdroju koniecznie zajrzyjcie do Muzeum Nikifora Krynickiego:

O tym co jeszcze warto zobaczyć w Krynicy-Zdroju opowiada Daniel Lisak z Krynickiej Organizacji Turystycznej:

Na zimowe wieczory polecamy dobrą lekturę:

W Muzeum Żywego Obwarzanka

W Muzeum Żywego Obwarzanka
Marek Piechniczek

 

 

 

Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..

Radio eM

redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07

WERSJA DESKTOP
Copyright © Instytut Gość Media. Wszelkie prawa zastrzeżone.