Tradycyjne już góralskie świętowanie u bacy Piotra Kohuta w Koniakowie - odbywające się przy bacówce i Centrum Pasterskim działającym u Marii i Piotra Kohutów - było w tym roku jednym z punktów programu 3. Zjazdu Karpackiego. Bohaterką tegorocznego jarmarku była bryndza, której różne smaki można było porównać podczas degustacji produktów przywiezionych przez gości Zjazdu Karpackiego z Ukrainy i Rumunii. Były pokazy strzyżenia owiec, warsztaty obróbki wełny, bibułkarskie, koronkarskie, wikliniarskie, tańce i... tłumy gości.
Dokumenty dotyczące galerii:
Karpaty jutra w Istebnej
Przez kilka dni Istebna stała się stolicą karpackiej tradycji i kultury. Jak przekonywali uczestnicy 3. Zjazdu Karpackiego, miłość do wspólnych korzeni to nie tylko szacunek dla przeszłości, ale realna szansa rozwoju.
Pasterskie świętowanie u bacy Kohuta w Koniakowie
Jarmark Pasterski organizowany przy Centrum Pasterskim i bacówce Piotra Kohuta ma już swoją tradycję, ale w tym roku stał się ważnym punktem programu 3. Zjazdu Karpackiego.