Czego nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole. Rzecz gustu. Ciekawe co Wy wybierzecie po wysłuchaniu naszej audycji.
W tym czasie to niekończąca się historia. Jaja i tylko jaja są podczas świąt Wielkanocnych najważniejszym daniem.
W tym roku na święta wyjeżdżać nie będziemy, ale potraw rodem z gór pokosztujemy, jeśli zrobimy je wg. przepisów płynących z Istebniańskiej kuchni.
Choć jajkiem nie jest, ta sól smakuje, jak jajka. Wystarczy jej dodać do potrawy, by zachwycić się jajecznym posmakiem.
Dla wielu święta bez żurku nie istnieją. W tradycji rodzinnej żurek od zawsze jest na stole, byle na własnym zakwasie. O taki zakwas trzeba się postarać. A my dajemy sprawdzony przepis.
Jego powołanie misyjne narodziło się wtedy, gdy w ręce wpadła mu Biblia po chińsku. Już od 15 lat pracuje w Hongkongu - miejscu gdzie Wschód styka się z Zachodem. O swojej pracy akademickiej i duszpasterskiej w magazynie misyjnym opowiada o. Roland Jabłoński, franciszkanin. To człowiek stąd, zakonnik pochodzi z Katowic-Panewnik.
Kiedy myślimy o Bożym Miłosierdziu to najczęściej nasze myśli biegną do krakowskich Łagiewnik. My zaglądamy do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Płocku. O tym miejscu opowiada jego rektor, ks. Tomasz Brzeziński. II Niedziela Wielkanocna to także Święto Caritas. O działalności lokalnej Caritas mówi nam jej dyrektor ks. Łukasz Stawarz.
Biszkopcik zielony jest piękny, jest smaczny i zaskakuje swoim wyglądem gości. Tylko, czy koniecznie musimy w nim mieć szpinak?
Czyli ciasto dobre dla kogoś, kto liczy kalorie. Ale proszę się nie martwić, fasolowe ciasto jest na prawdę smaczne i nie odbiega od tych, które cieszą się ogromną popularnością, ale już nie koniecznie są zdrowe.
Zwłaszcza przed świętami? Mamy pomysły na góralskie świąteczne jodło. Oto one.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07