W pół godziny trzy potrawy wigilijne, czy to możliwe. Tak jeśli do barszczu np. dodaje się hibiskusa. O tym Beata Borucka.
Barszcz z truskawkami? Nie to tylko ozdoba, ale barszcz można zrobić na wiele sposobów. Zwłaszcza w wigilię, bo buraki są niezmiernie zdrowe. O czym będzie przekonywać Jolanta Naklicka Kleser z katowickiej Pracowni Smaku.
Jak wygląda tradycyjny stół wigilijny? Co powinno się na nim znajdować? O tym Bogdan Schmit z Zielonego Ogrodu, który wspomina święta w swojej rodzinie.
Dobry pasztet z dzika. O takim właśnie specjalne mówić dzięki współpracy z Lasami Państwowymi w Katowicach. A gotuje dla nas Marcin Czubak - szef kuchni Bistro oficyna
Absolutnie kiełki są największą bombą witaminową. Dlatego warto je jeść często i na różne sposoby. A w jaki sposób najczęściej z nich korzystamy o tym Beata Borucka.
Kiedy kuchnia jest naszym królestwem, to mogą z niej wychodzić cudeńka. Nawet mąka tak trudna, jak mąka jaglana może się stać zaczątkiem wspaniałego dania.
Nie wyobrażam sobie Śląska bez kopalń - przyznał na antenie Radia eM Bogusław Hutek, przewodniczący Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ Solidarność. Mijający rok uznała za trudny dla górnictwa, a przyszły rozpoczną trudne rozmowy dotyczące umowy społecznej.
- Śmiało można powiedzieć, że bp Stanisław Adamski mógłby być premierem II RP - mówi o trzecim z kolei ordynariuszu diecezji katowickiej ks. dr hab Henryk Olszar. Jak rozumieć te słowa? Wyjaśnimy w programie.
Filipiny to państwo wyspiarskie w południowo-wschodniej Azji. To tam, w Manili na misji była Dominika Dudkowska, wolontariuszka Domów Serca. Żyła wśród najuboższych, w slumsach, towarzysząc im na dobre i na złe. O swojej służbie opowiada w magazynie misyjnym.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07