Tuszetia - perła Gruzji, gdzie organizuje się "porwania" przyszłej panny młodej, gdzie nawet najmłodsze dzieci jeżdżą konno, a toasty bywają opowieściami, których nie powstydziłby się najlepszy gawędziarz. O tym opowiada w magazynie Świat jest piękny Magdalena Konik - mieszkająca w Tbilisi, przewodniczka po Gruzji. Posłuchajcie koniecznie!
Odwiedzając kraj naszych południowych sąsiadów, szczególnie w okresie świątecznym, można przenieść się do krainy dzieciństwa. Nie chodzi tylko o popularne jarmarki świąteczne, bo takie można znaleźć wszędzie. Kraj Hradecki to region, gdzie święta Bożego Narodzenia trwają właściwie przez cały rok... Jak robi się ozdoby choinkowe, gdzie znajduje się piękna, ponad stuletnia ruchoma szopka, co słodkiego trafia na czeski, świąteczny stół? Posłuchajcie.
W grudniu magazyn Świat jest piękny odwiedza Kraj Hradecki w Czechach. Poznamy czeskie zwyczaje adwentowe i świąteczne w Pałacu Hradek u Nechanic, odwiedzimy dawny, barokowy Hospital Kuks i dowiemy się w czym tkwi sekret tradycyjnego czeskiego przysmaku. Polecamy także stronę internetową: www.hkregion.cz
Co to takie loppisy i dlaczego Szwedzi tak je uwielbiają? Jakie słodycze najlepiej smakują w grudniu? Dlaczego słomiany koziołek z Gävle musi spłonąć jeszcze przed świętami? Milena Zaremba - autorka bloga @sztokholmianka i współautorka książki "Szwecja, gdzie wiking pije owsiane latte" opowie też o "wnerwionych karteczkach"... Tym razem zapraszamy do kraju, gdzie nikt nie zasłania okien i gdzie grudzień jest najbardziej rozświetlonym miesiącem.
W Australii wszystko jest inaczej: inny czas, inna pora roku, nawet woda w wannie krąży w przeciwnym kierunku. No a Boże Narodzenie spędza się przy grillu i w japonkach. Anulla w Krainie Oz - czyli Ania Baranek opowiada tym niezwykłym miejscu. Posłuchajcie koniecznie!
O mieszkańcach bagien, o tym jak przywołać aligatora i jak się łapie sumy na ... mydło. Czy Nowy Orlean wstydzi się czasów segregacji rasowej i czy jest ona przeszłością. O Luizjanie opowiada Artur Owczarski, podróżnik, publicysta, autor m.in. książki "Luizjańskie Gumbo."
O kontynencie, na którym można przeżyć bez pieniędzy; o Afrykanach, którzy pięknie marzą; o plemieniu, które rozmawia z krokodylami i ... kurach w samolocie. O pięknych i ciemnych stronach Afryki opowie w magazynie "Świat jest piękny" Tadeusz Biedzki, podróżnik, pisarz, przedsiębiorca.
Dlaczego Jaroslav Hašek miał zakaz wejścia do jednej z praskich kawiarni? Gdzie można obejrzeć pomnik kostki cukru? Jakie tradycyjne czeskie danie jadła królowa angielska?Tym razem w magazynie "Świat jest piękny": Czechy - czyli porozmawiamy też o knedlikach i piwie.
O samotnej wyprawie na Noszak, najwyższy szczyt Afganistanu, o kraju targanym wojnami ale też życzliwych, choć surowych ludziach opowie w magazynie Świat jest piękny Łukasz Kocewiak podróżnik, himalaista
O afrykańskim uśmiechu, czarownikach i rebeliantach, zwyczajach Aczoli, bananach, których nie jada się na surowo i mądrych ugandyjskich przysłowiach opowiadają w magazynie Świat jest piękny, ks. David Okullu z Pabo, na północy Ugandy oraz dziennikarz i fotoreporter Krzysztof Błażyca, autor książki"Krew Aczoli".
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07