Piszą o sobie: kapela "Wałasi" jest kompozycją stworzona na bazie trzech niezwykłych charakterów góralskich. Odkrywa to, co najpiękniejsze w muzyce tradycyjnej i zabiera słuchaczy w niezapomnianą podróż po łuku Karpat.
W polu górale ciężko pracowali. Dlatego z niecierpliwością wyczekiwali posiłku. Co góralki zanosiły do jedzenia w pole?
Grzybiarze mówią o nich "czarcie kręgi", ale to raczej wyczekiwane znalezisko, niż budzące strach. Dlaczego? Tłumaczy ekspert:
Dlaczego dziecko nie każdemu powinno pomagać? I czy często spotykany Pan z pieskiem to znajomy, czy też obcy człowiek? Podpowiemy w poradniku radia eM wspólnie z psycholog Ewą Kustwan-Mróz i Aleksandrą Kruszyńską z ROME Metis w Katowicach.
Szczyrkowianie w lipcu mają Jakubowe święto. Z tej okazji Józef Więzik jak co roku przygotowuje rzeźby dla zwycięzców rowerowego rajdu, który jest jednym z elementów jakubowego świętowania.
W koziej zagrodzie robią sery. Na różne sposoby, w wielu smakach i bez przykrego koziego zapachu. Rąbka tajemnicy właściciele.
Salamandra i Anakonda będą bohaterkami spotkania z Piotrem Kardaszem. Czym oczarowały naszego gościa? Rozmiarami...Czy również tym, że anakonda np. swoją ofiarę pożera w całości od głowy? Przekonamy się po wysłuchaniu audycji
Tradycyjny strój góralski był bardzo drogi. Dlatego wystarczał na wiele lat, bywało, że jeden na całe życie. O stroju góralskim więcej w audycji.
Pan Wiesław Pawlus z Wieprza jest gawędziarzem, bibułkarzem i hafciarzem. Ale jego pasją jest też gotowanie. Przez wiele lat kucharzył na weselach.
Górska przyroda inspiruje do wielu rzeczy, budzi kreatywność i pobudza serca. Tak stało się, gdy mieszkańcy Bystrej zapragnęli stworzyć ścieżkę różańcową w górach.
redakcja@radioem.pl tel. 32/ 608-80-40sekretariat@radioem.pl tel. 32/ 251 18 07