Uroczystość Wszystkich Świętych znosi piątkową wstrzemięźliwość od potraw mięsnych i jest okazją do uzyskania odpustu zupełnego za zmarłych.
Dzięki Wsparciu Lasów Państwowych w Katowicach realizujemy programy kulinarne, przygotowujemy potrawy w oparciu o produkty znalezione w lesie.
Okazuje się, że wybór potraw, które możemy zrobić w piątek jest bardzo duży. Wystarczy posłuchać.
Opowiadamy o tradycjach góralskich, a ile pozostało z nich do dziś? Co obecnie jedzą górale i czy lubią tradycyjne potrawy?
Jak przekonać dziecko do jedzenia nielubianych potraw? A co z warzywami? O tym w audycji opowie Beata Borucka, Mądra babcia.
To potrawa, która na stole wielkanocnym jest obowiązkową. A co w niej jest takiego, że stała się dobrem regionalnym? Posłuchajcie.
Czym pachnie kuchnia koreańska, jakie są najbardziej znane potrawy tej kuchni. Przepis na jedno z najbardziej tradycyjnych dań proponuje Alicja Ogonowska.
Zdążymy z kolacją? Oczywiście, a nawet wygospodarujemy czas na poprawę urody. Przekonuje Beata Borucka, która poleca nam wyśmienite potrawy wigilijne i świąteczne.
W pół godziny trzy potrawy wigilijne, czy to możliwe. Tak jeśli do barszczu np. dodaje się hibiskusa. O tym Beata Borucka.
Choć jajkiem nie jest, ta sól smakuje, jak jajka. Wystarczy jej dodać do potrawy, by zachwycić się jajecznym posmakiem.
redakcja@radioem.pl tel. 32/ 608-80-40sekretariat@radioem.pl tel. 32/ 251 18 07