W strojach regionalnych pokonali ostatni odcinek pątnicy z 41. Pieszej Góralskiej Pielgrzymki na Jasną Górę. Do Królowej Polski w niedzielę 31 lipca dotarło około 500 osób, Mszę św. odprawił dla nich metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski.
Opowiadamy o tradycjach góralskich, a ile pozostało z nich do dziś? Co obecnie jedzą górale i czy lubią tradycyjne potrawy?
Gościem góralskiej parafii w Poroninie jest ks. Mateusz Dziedzic, misjonarz więziony przez rebeliantów w Republice Środkowoafrykańskiej.
O ważnej umowie międzynarodowej między Stolicą Apostolską i Rzeczpospolitą Polską, w której przygotowaniu i negocjacjach uczestniczył ks. prof. Wojciech Góralski.
Po raz 53. odbędą się Żywieckie Gody. Od 15 do 30 stycznia będzie można podziwiać przegląd góralskich grup kolędniczych i obrzędowych.
Dziś nie będzie przepisu. Opowiemy o dawnej kuchni góralskiej. Jak wyglądała, jakie były sprzęty, co się jadało?
W niedzielę 31 lipca pątnicy z Góralskiej Pieszej Pielgrzymki na Jasną Górę dotarli do celu. Na Wałach Jasnogórskich dla górali Mszę św. odprawił metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski.
Góralskie zespoły z całego świata biorą udział w Międzynarodowym Festiwalu Folkloru Ziem Górskich, który potrwa w polskiej stolicy Tatr aż do soboty.
Los kucharki weselnej był niełatwy. Wesele góralskie to 100, 200 i więcej osób, dla których trzeba było przygotować jedzenie. Jak temu było podołać?
Góralska kuchnia była by dobra dla współczesnych Pań. Dlaczego? Bo jest szybka i tania. Co w kuchni wykorzystują góralki i z czego gotują?
redakcja@radioem.pl tel. 32/ 608-80-40sekretariat@radioem.pl tel. 32/ 251 18 07