Wracamy do Karczmy Świstak w Koniakowie. Tam wspaniale gotuję dwie Panie. Jakim przepisem zaskoczą nas dziś?
Niewielkich rozmiarów, mnóstwo sierści, świetnie radzą sobie na mrozie, choć są jedynymi takimi na świecie małpkami, polubiły Chiny i tylko Chiny. O tym i innych dziwnych zwierzętach będzie w dzisiejszej audycji.
W Chlebowej chacie w Górkach Małych poznacie nie tylko historię wyrobu chleba, ale również tajniki innych profesji. Dziś wybierzemy się do stolarza.
Zioła, czyli dary natury zawsze w górach były bezcenne i tak pozostało. Czy dziś nadal góralki zbierają zioła, czy próbują nimi reperować zdrowie swoich mężów.
Fauna i flora Międzybrodzia żywieckiego jest niezmiernie bogata i chętnie penetrowana przez przyrodników. Ale to co najbardziej zachwyca to dziwne zjawiska na górze Żar. O co chodzi, co dzieje się w tym miejscu opowiemy w audycji.
Co zrobić, gdy nie zostaniemy wpuszczeni na pokład samolotu. Jak ustrzec się przed taką sytuacją. Jak zawalczyć o odszkodowanie.
Górale mają owce, ale nie koniecznie sami jedzą owczy ser. Dlaczego jeden góral nie lubi takiego sera?
Chałupa w dawnych czasach to miała swoje stałe wyposażenie. Do takiego należały m.in. tzw. święte kąty, czyli ściany na których wieszano obrazy świętych.
„Audycję dofinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Za treści przedstawione w audycji dofinansowanej ze środków WFOŚiGW w Katowicach odpowiedzialność ponosi Redakcja”.
Opowiadamy o tradycjach góralskich, a ile pozostało z nich do dziś? Co obecnie jedzą górale i czy lubią tradycyjne potrawy?
redakcja@radioem.pl tel. 32/ 608-80-40sekretariat@radioem.pl tel. 32/ 251 18 07