- Kiedyś nasze prababki i babki potrafiły wykonać z masła piękne wielkanocne baranki. Dzięki konkursom wiele starszych kobiet przypomniało sobie tę umiejętność i przekazało swoim córkom i wnukom - cieszy dr Stanisława Trebunia-Staszel, etnograf z Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Na tegoroczną edycję konkursu wpłynęło ponad 120 prac 18 autorów. Najmłodszy artysta miał 6 lat, najstarszy - 84.
Dzieci na Śląsku czy Opolszczyźnie dostają w wielkanocną niedzielę prezenty od zajączka. Towarzyszy temu zabawa w ich poszukiwanie w domu lub ogrodzie, jeśli rodzina je ma i pozwala na to pogoda. W Opolskiem sympatyczny i szczodry zwierzak zwany bywa hazikiem.
Takiego tłumu gości nie pamiętają tu od czasu diecezjalnych dożynek... Zadbali o każdego! Zabrali się do szykowania blisko półtora tysiąca posiłków z sercem - i z całą gromadą pomocników.
Celem mojej prezydentury jest odbudowa wspólnoty Polaków. Ksiądz Zbigniew Kras swoją posługą pokazał, że będzie doskonałym duchowym przewodnikiem w wielkim dziele naprawy RP - napisał prezydent Andrzej Duda w liście do swego kapelana i jego parafian.
Królowały piernikowe serca, ale nie zabrakło również innych smakołyków i wyrobów artystycznych. W mieście nad Regą trwają świdwińskie Kaziuki Wileńskie.
Prawosławna młodzież przygotowująca się do egzaminu dojrzałości bierze od piątku udział w 3-dniowym spotkaniu maturzystów na św. Górze Grabarce (Podlaskie). Jego uczestnicy modlą się o powodzenie na maturze, dyskutują z duchownymi i pracują na rzecz monasteru.
- Podczas tego wielkanocnego posiłku przeżyjmy z wiarą obecność Boga między nami i radujmy się udziałem w Jego zmartwychwstaniu i życiu - mówił abp Sławoj Leszek Głódź do zgromadzonych na tegorocznym śniadaniu wielkanocnym dla ubogich i samotnych.
Prezydent z małżonką złożyli w sobotę Polakom życzenia wielkanocne. "Aby liturgiczne obchody Męki i Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa napełniły Państwa serca Bożymi łaskami, nadzieją i miłością" - mówił Andrzej Duda w klipie zamieszczonym na stronie prezydenta.
Baranki wykonane z masła i swojskie wędliny znalazły się w tradycyjnej święconce podhalańskiej. Tak wygląda "wielkanocna kosołecka".
redakcja@radioem.pl tel. 32/ 608-80-40sekretariat@radioem.pl tel. 32/ 251 18 07