Od tłustego czwartku zaczyna się ostatni tydzień karnawału, czyli ostatki, zapusty, mięsopust. Kiedyś w tym czasie jadano szczególnie suto i tłusto, zastawiając stoły mięsami, słodkościami i wszelkim dobrem, którego odmawiano sobie przez kolejne 40 dni Wielkiego Postu następującego zaraz po ostatkach. O dawnych zwyczajach, które towarzyszyły ostatnim dniom karnawału opowiada prof. Grzegorz Odoj.
Żyliśmy ostatnio w czasie pandemicznym, ale i hałaśliwym. W Wielkim Poście wybierzmy ciszę – zachęcił abp Wiktor Skworc w Radiu eM w przededniu Wielkiego Postu.
11. lutego obchodzony jest Europejski Dzień Numeru 112. Kiedy z niego korzystać? Jakie informacje są szczególnie ważne, by w chwili zagrożenia życia pomoc dotarła szybko? M.in. o tym w audycji.
Gość audycji – Anna Gołębicką z Centrum im. Adama Smitha w Warszawie.
Największe wrażenie na strażakach robią zgłoszenia, gdy poszkodowane są dzieci – powiedział w Radiu eM w Europejskim Dniu Numeru Alarmowego 112 nadbryg. Jacek Kleszczewski, Śląski Komendant Wojewódzki Państwowej Straży Pożarnej.
Choć sezon na zaprawy minął to nadal warto myśleć o przetworzeniu warzyw w pyszne i zdrowe kiszonki. Ot choćby takiej rzodkiewki.
My opowiadamy, a Państwo pytają. Tym razem poprosiliście o kilka przepisów z batatami w roli głównej. Życzenie spełnia Jola Kleser z katowickiej pracowni smaku.
Jak nie stracić zdrowia i wspomóc się w leczeniu i profilaktyce ziołami. O tym rodowici górale.
Dziś strączkowe kupimy na każdym straganie warzywnym. Wracają do łask fasole, groch, ale również ciecierzyca, czy soczewica. Jak w tych strączkach się nie pogubić i jak soczewicę czerwoną przygotować o tym Anna Pawelec z Fundacji jemy eko.
Zima zobowiązuje do szczególnej dbałości o zdrowie. A nic nie jest tak zdrowe, jak świeże zioła. Mogą rosnąć nawet na kuchennym parapecie.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07