Dzieci się boją: ocen w szkole, osądu kolegów i wielu innych sytuacji, w których ktoś dokonuje nad nimi sądu. Jak może to wpłynąć na ich samoocenę. O tym w audycji Wspieramy mamy.
Końcówka kwietnia, to czas by dopiąć rozliczenia podatkowe. Jeszcze kilka podpowiedzi w tym temacie, zwłaszcza dla osób niepełnosprawnych.
Tylko, że przy obecnych obostrzeniach i możliwości rezygnacji z wyjazdu trzeba bardzo uważać. Jak rezerwować wakacje, by w razie, gdy zrezygnujemy nie stracić zaliczki? O tym w poradniku radia eM.
Czym pachnie kuchnia koreańska, jakie są najbardziej znane potrawy tej kuchni. Przepis na jedno z najbardziej tradycyjnych dań proponuje Alicja Ogonowska.
Niosą ze sobą nutkę nostalgii. Kiedy myślimy o wyjeździe z góry, od razu czujemy zapach góralskiego jedzenia, tradycyjnych potraw z dziada pradziada przygotowywanych. O góralskim jedzeniu opowiadamy wspólnie z Dominiką Zborowską.
Nazwa tej podhalańskiej potrawy wzięła się właśnie od Moskali. A jaki związek bezpośredni wystąpił między jednymi a drugimi? Jaki jest przepis na owe moskole o tym Dominika Zborowska.
Państwo prosicie, my odpowiadamy. Dziś kilka kolejnych przepisów szparagowych.
Było o cieście zielonym, pora na ciasto pomarańczowe. Oczywiście wykorzystamy do niego marchewkę. O szczegółach Anna Pawelec z Fundacji Jemy eko.
- Dlaczego nie szczepić też pracowników mniejszych firm? Kto może szczepić, niech szczepi - mówił w Radiu eM poseł Porozumienia, Andrzej Sośnierz.
Powstania Śląskie nie były tylko wydarzeniem polityczno-militarnym, ale także dały impuls do różnych działań w dziedzinie kultury. Jednym z nich były wiersze i liczne pieśni powstańcze. Teraz ich nagrania podjął się znawca folkloru, Grzegorz Płonka. O historiach zawartych na swojej płycie "Nadstawcie ucha, kochani ludkowie" opowie w audycji.
redakcja@radioem.pl
 tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
 tel. 32/ 251 18 07