Polacy nauczyli się już latać i nie trzeba będzie im przypominać, jak wszystko wróci do normalności, ze można kupić bilet. Sądzę, ze wiele osób już marzy o lataniu. I to jest pozytywna informacja - powiedział w "Rozmowie Poranka" Artur Tomasik, prezes Górnośląskiego Towarzystwa Lotniczego SA i Katowice AirPort.
Karolina Sulej na historię zagłady patrzy przez pryzmat codziennych przedmiotów - ubrań, biżuterii, obuwia, środków higienicznych. Nie jest to jednak notatnik archiwistki. Mówiąc o rzeczach dotyka tożsamości ofiar - ich lęków, nadziei, wiary, siły przetrwania. Pytanie o ubrania okazuje się być kluczem do rozmowy o sprawach najistotniejszych.
Widzę duży potencjał zmian - komentuje stan polskiej edukacji dr Mikołaj Marcela, nauczyciel i propagator innowacyjnej nauki, autor książek m.in. „Jak nie spieprzyć życia swojemu dziecku. Wszystko, co możesz zrobić, żeby edukacja miała sens”.
Dlaczego by przystąpić do komunii musimy najpierw, na ucho, księdzu wyznać nasze grzechy? Czy spowiedź powszechna naprawdę Bogu nie wystarcza, by nam przebaczyć? M.in. o tym rozmawiamy w czwartej odsłonie naszego cyklu poświęconego warunkom dobrej spowiedzi. Naszym ekspertem jest ks. Piotr Brząkalik.
- Obecnie mamy dużo więcej zachorowań niż się odnotowuje - mówił w Radiu eM Andrzej Sośnierz, poseł Porozumienia.
To jedyne miejsce na terenie Ameryki Południowej, które należy do Unii Europejskiej. O Indianach, poszukiwaczach złota i miejscu z którego startują rakiety kosmiczne; o Gujanie Francuskiej opowiada podróżnik, reportażysta Tomasz Owsiany.
Pasjonaci gotowania odkrywają tajniki swojej kuchni i prowadzą blogi tematyczne. Jedną z takich pasjonatek jest Pani Alicja Ogonowska, która dziś opowiada nam o swoich fascynacjach kulinarnych.
Z resztkami zawsze jest problem. Goście wychodzą, a na stole zostają niedokończone półmiski. Co zrobić np. ze śledziami? O tym Barbara Borucka
Zdrowa, nade wszystko najlepsza dla oczu, cery i samopoczucia. Marchewka ma swoje nieodkryte tajemnice, o których opowiada Jolanta Naklicka - Kleser z katowickiej Pracowni Smaku.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07