Na hali górale nie mieli łatwego życia. To nie tylko patrzenie w gwiazdy, czy zachwycanie się łąką wśród lasów, ale to również ciężka praca. To tam powstawał pyszny owczy ser. O tej pracy opowiemy w audycji.
O kozich serach było już dużo, ale teraz o tym, jak można je wykorzystać w kuchni. Zajrzymy ponownie do Koziej zagrody, gdzie powstają pyszne dania na bazie koziego sera.
Jak wyglądała dawna kuchnia? Co się w niej znajdowało? Ile czasu góralka w niej spędzała? O tym posłuchamy w Muzeum Regionalnym na Grapie
Jeśli chcecie skosztować pysznej jagnięciny to zapraszamy do Koziej zagrody. Postaramy się opowiedzieć o sposobie przygotowania dania z tego mięsa, ale również innych smakołykach rodem z Brennej.
Jak góralki szkoliły się w gotowaniu? Co wynosiły z domu?I czy dobrze dziś gotują? Posłuchajcie:
Góralska kuchnia była by dobra dla współczesnych Pań. Dlaczego? Bo jest szybka i tania. Co w kuchni wykorzystują góralki i z czego gotują?
Wracamy do Karczmy Świstak w Koniakowie. Tam wspaniale gotuję dwie Panie. Jakim przepisem zaskoczą nas dziś?
Zioła, czyli dary natury zawsze w górach były bezcenne i tak pozostało. Czy dziś nadal góralki zbierają zioła, czy próbują nimi reperować zdrowie swoich mężów.
Górale mają owce, ale nie koniecznie sami jedzą owczy ser. Dlaczego jeden góral nie lubi takiego sera?
Opowiadamy o tradycjach góralskich, a ile pozostało z nich do dziś? Co obecnie jedzą górale i czy lubią tradycyjne potrawy?
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07