Nie zdradzimy żadnego przepisu, bo właściciel Chaty na gronu strzeże ich bardzo. Ale opowiemy o tym, jak smacznie można zjeść w tym miejscu. O szczegółach w Gotuj się na lato.
Okazje były ku temu różne, ale na pewno ważne. Bo świniobicia nie robiło się na co dzień. Jak to wyglądało i jakie wyroby czyniono?
O bogactwie które kryje się w ziołach wiemy już sporo. Ale wiedzy nigdy za wiele, zwłaszcza, gdy czerpiemy ją od tych, którzy nigdy od natury nie odeszli. O góralskich przepisach na zdrowie w audycji
Ser to jeden z podstawowych składników w góralskiej kuchni. Ale coraz częściej w różnych odmianach. Mamy dla Państwa kolejny przepis
Była bieda i głód. Życie górali nie rozpieszczało dawniej. Dlatego do dziś mają szacunek do jedzenia.
Nic tak nie cieszy na górskich szczytach, jak dobre jedzenie. Kiedy strudzeni możemy zasiąść do smakowitego kąska. A taki znajdziecie w Karczmie Jedlowo na Cieńkowie.
Co macie ochotę zjeść jadąc w góry, co polecacie innym? Bachora, biała polewka, kubuś, a może placki?
Czym pachniała dawniej kuchnia. Jakie zapachy dominowały, co się jadało. Takie wspomnienia będziemy snuć w audycji.
Żebroczka to jedno z dań góralskich. By je skosztować wystarczy wyjechać na Cieńków. A że widoki, które się stamtąd rozpościerają są naprawdę piękne, więc gorąco polecamy.
Dary natury wykorzystywane są od dawna. Dziś coraz częściej do ziół się powraca. Jak góralki je wykorzystują?
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07