Zioła, czyli dary natury zawsze w górach były bezcenne i tak pozostało. Czy dziś nadal góralki zbierają zioła, czy próbują nimi reperować zdrowie swoich mężów.
Górale mają owce, ale nie koniecznie sami jedzą owczy ser. Dlaczego jeden góral nie lubi takiego sera?
Opowiadamy o tradycjach góralskich, a ile pozostało z nich do dziś? Co obecnie jedzą górale i czy lubią tradycyjne potrawy?
Placki i kwacki, tak w skrócie można by opisać to, o czym chcemy opowiedzieć. Placki to sprawa jasna, a kwacki? Ktoś wie?
Nie zdradzimy żadnego przepisu, bo właściciel Chaty na gronu strzeże ich bardzo. Ale opowiemy o tym, jak smacznie można zjeść w tym miejscu. O szczegółach w Gotuj się na lato.
Okazje były ku temu różne, ale na pewno ważne. Bo świniobicia nie robiło się na co dzień. Jak to wyglądało i jakie wyroby czyniono?
O bogactwie które kryje się w ziołach wiemy już sporo. Ale wiedzy nigdy za wiele, zwłaszcza, gdy czerpiemy ją od tych, którzy nigdy od natury nie odeszli. O góralskich przepisach na zdrowie w audycji
Ser to jeden z podstawowych składników w góralskiej kuchni. Ale coraz częściej w różnych odmianach. Mamy dla Państwa kolejny przepis
Była bieda i głód. Życie górali nie rozpieszczało dawniej. Dlatego do dziś mają szacunek do jedzenia.
Nic tak nie cieszy na górskich szczytach, jak dobre jedzenie. Kiedy strudzeni możemy zasiąść do smakowitego kąska. A taki znajdziecie w Karczmie Jedlowo na Cieńkowie.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07