W polu górale ciężko pracowali. Dlatego z niecierpliwością wyczekiwali posiłku. Co góralki zanosiły do jedzenia w pole?
W koziej zagrodzie robią sery. Na różne sposoby, w wielu smakach i bez przykrego koziego zapachu. Rąbka tajemnicy właściciele.
Pan Wiesław Pawlus z Wieprza jest gawędziarzem, bibułkarzem i hafciarzem. Ale jego pasją jest też gotowanie. Przez wiele lat kucharzył na weselach.
To pytanie zadamy w Chlebowej chacie w Brennej.
Los kucharki weselnej był niełatwy. Wesele góralskie to 100, 200 i więcej osób, dla których trzeba było przygotować jedzenie. Jak temu było podołać?
Góry-piękne widoki, pogoda-zmienna, jedzenie-ser. o chyba skojarzenia oczywiste. Prawda? A skoro ser, to my podrzucimy kilka przepisów właśnie na sery. Zapraszamy do agroturystyki w Koniakowie.
Wiem, że większość z nas uważa, że burgery są niezdrowe. Ale nie te z Międzybrodzia żywieckiego, bo we wnętrzu specjalnie przygotowanej bułki kryje się jagnięcia. Posłuchajmy.
8 oscypków - tyle musieli zjeść uczestnicy Rajdu Górali w Szczyrku. To naprawdę dużo, ale zwycięzców wyłoniono!
Najlepsze mleko dają krowy na Magurce. Skąd wiemy? Bo tam powstaje najpyszniejszy krowi ser - tak mówią turyści, a my przekonamy się o tym już za chwilę.
Dziś nie będzie przepisu. Opowiemy o dawnej kuchni góralskiej. Jak wyglądała, jakie były sprzęty, co się jadało?
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07