Dobry na piknik, wycieczkę, na drogę. Cebularz jest wspaniały. Dlatego go polecamy.
Gofry na słodko, gofry z bitą śmietaną, z dżemem, cukrem i jakie jeszcze? Może z buraka?
Pora na kolory. Dziś ciasto niebieskie o którym opowie Anna Pawelec z Fundacji Jemy eko.
Czyli ekskluzywne szparagi, a jakże! Ostatnia odsłona.
To potrawa, która na stole wielkanocnym jest obowiązkową. A co w niej jest takiego, że stała się dobrem regionalnym? Posłuchajcie.
Carpaccio z buraka, czyli pieczone buraki pokrojone cieniutko w plasterki wraz z kilkoma super dodatkami. Ponoć bardzo proste...
Brzmi trochę jak "muchomor", ale oczywiście nie ma z nim żadnego związku. A na pewno owo danie nie otruje nas, ale da niezapomniane wrażenia.
Czym pachnie kuchnia koreańska, jakie są najbardziej znane potrawy tej kuchni. Przepis na jedno z najbardziej tradycyjnych dań proponuje Alicja Ogonowska.
Niosą ze sobą nutkę nostalgii. Kiedy myślimy o wyjeździe z góry, od razu czujemy zapach góralskiego jedzenia, tradycyjnych potraw z dziada pradziada przygotowywanych. O góralskim jedzeniu opowiadamy wspólnie z Dominiką Zborowską.
Nazwa tej podhalańskiej potrawy wzięła się właśnie od Moskali. A jaki związek bezpośredni wystąpił między jednymi a drugimi? Jaki jest przepis na owe moskole o tym Dominika Zborowska.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07