Carpaccio z buraka, czyli pieczone buraki pokrojone cieniutko w plasterki wraz z kilkoma super dodatkami. Ponoć bardzo proste...
Brzmi trochę jak "muchomor", ale oczywiście nie ma z nim żadnego związku. A na pewno owo danie nie otruje nas, ale da niezapomniane wrażenia.
Czym pachnie kuchnia koreańska, jakie są najbardziej znane potrawy tej kuchni. Przepis na jedno z najbardziej tradycyjnych dań proponuje Alicja Ogonowska.
Niosą ze sobą nutkę nostalgii. Kiedy myślimy o wyjeździe z góry, od razu czujemy zapach góralskiego jedzenia, tradycyjnych potraw z dziada pradziada przygotowywanych. O góralskim jedzeniu opowiadamy wspólnie z Dominiką Zborowską.
Nazwa tej podhalańskiej potrawy wzięła się właśnie od Moskali. A jaki związek bezpośredni wystąpił między jednymi a drugimi? Jaki jest przepis na owe moskole o tym Dominika Zborowska.
Państwo prosicie, my odpowiadamy. Dziś kilka kolejnych przepisów szparagowych.
Było o cieście zielonym, pora na ciasto pomarańczowe. Oczywiście wykorzystamy do niego marchewkę. O szczegółach Anna Pawelec z Fundacji Jemy eko.
Pogoda kiepska, śnieg, deszcz, spadki ciśnienia. Jak ratować swój organizm? Co może nam dodać energii? O tym z Anną Pawelec z Fundacji Jemy eko.
Najpierw, że są bardzo zdrowe i pożywne, bo mają dużo białka. Potem, że mają niską kaloryczność, a więc dobre na odchudzanie. A jeśli jeszcze mamy przepis na pewną wspaniałą zupę, to warto posłuchać.
Tak zapewne było w święta i być może nawet bardzo nie kusiło. Wszak słodycze jemy niemal każdego dnia. Ale inaczej było w czasach zamierzchłych. Mieszkańcy gór wspominają jakim rarytasem był słodki placek.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07