Są brzydkie, bo są zwykle brudne, grube i z oczkami. Takie są ziemniaki, ale jednak polubiliśmy je za smak, walory odżywcze i możliwość przygotowania na 100 sposobów.
Od serca i dla serca. Bo aby taki rosół ugotować, trzeba na prawdę kochać. Wymaga dużo zachodu, ale warto bo jest niezmiernie smaczny i zdrowy.
Fasolkę po bretońsku zna każdy, a ciecierzycę?
Trwało trzy dni, 100 osób to absolutne minimum. Kto więc gotował i co się jadało na takim weselu?
I tu zaskoczenie. Bo niby wiadomo, że do bigosu bierzemy kapustę kiszoną ewentualnie białą, ale żeby czerwoną? Ponoć można o czy mówi Elżbieta Dudek "Granela"
Czyli pączki? Dla większości z nas właśnie pączki wygrywają, ale Beata Borucka lubi faworki.
Zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Soczewica zielona doskonale sprawdzi się w wielu daniach. Jakich? O tym Anna Pawelec z Fundacji Jemy eko.
Choć sezon na zaprawy minął to nadal warto myśleć o przetworzeniu warzyw w pyszne i zdrowe kiszonki. Ot choćby takiej rzodkiewki.
My opowiadamy, a Państwo pytają. Tym razem poprosiliście o kilka przepisów z batatami w roli głównej. Życzenie spełnia Jola Kleser z katowickiej pracowni smaku.
Jak nie stracić zdrowia i wspomóc się w leczeniu i profilaktyce ziołami. O tym rodowici górale.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07