Czyli pączki? Dla większości z nas właśnie pączki wygrywają, ale Beata Borucka lubi faworki.
Zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Soczewica zielona doskonale sprawdzi się w wielu daniach. Jakich? O tym Anna Pawelec z Fundacji Jemy eko.
Choć sezon na zaprawy minął to nadal warto myśleć o przetworzeniu warzyw w pyszne i zdrowe kiszonki. Ot choćby takiej rzodkiewki.
My opowiadamy, a Państwo pytają. Tym razem poprosiliście o kilka przepisów z batatami w roli głównej. Życzenie spełnia Jola Kleser z katowickiej pracowni smaku.
Jak nie stracić zdrowia i wspomóc się w leczeniu i profilaktyce ziołami. O tym rodowici górale.
Dziś strączkowe kupimy na każdym straganie warzywnym. Wracają do łask fasole, groch, ale również ciecierzyca, czy soczewica. Jak w tych strączkach się nie pogubić i jak soczewicę czerwoną przygotować o tym Anna Pawelec z Fundacji jemy eko.
Zima zobowiązuje do szczególnej dbałości o zdrowie. A nic nie jest tak zdrowe, jak świeże zioła. Mogą rosnąć nawet na kuchennym parapecie.
Co drzewiej jadano na góralskim weselu? Ile trwało i jak dochodziło do zaślubin dwojga ludzi o tym regionalista i folklorysta Janko Macoszej z kawulokowej haty w Istebnej.
Przede wszystkim potas - to właśnie za ten pierwiastek cenimy ziemniaka najbardziej. Ale ta niezbyt urodziwa bulwa ma wiele innych zalet- jakich? O tym Jolanta Naklicka Kleser.
Zupa ogórkowa inaczej, czyli z musem jabłkowym i ryżem. Jabłka i ogórki? Najwspanialsze połączenie mówi Beata Borucka.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07