Dziś strączkowe kupimy na każdym straganie warzywnym. Wracają do łask fasole, groch, ale również ciecierzyca, czy soczewica. Jak w tych strączkach się nie pogubić i jak soczewicę czerwoną przygotować o tym Anna Pawelec z Fundacji jemy eko.
Zima zobowiązuje do szczególnej dbałości o zdrowie. A nic nie jest tak zdrowe, jak świeże zioła. Mogą rosnąć nawet na kuchennym parapecie.
Co drzewiej jadano na góralskim weselu? Ile trwało i jak dochodziło do zaślubin dwojga ludzi o tym regionalista i folklorysta Janko Macoszej z kawulokowej haty w Istebnej.
Przede wszystkim potas - to właśnie za ten pierwiastek cenimy ziemniaka najbardziej. Ale ta niezbyt urodziwa bulwa ma wiele innych zalet- jakich? O tym Jolanta Naklicka Kleser.
Zupa ogórkowa inaczej, czyli z musem jabłkowym i ryżem. Jabłka i ogórki? Najwspanialsze połączenie mówi Beata Borucka.
Jest nie tylko pyszny, ale bardzo zdrowy. Najlepiej, jeśli czas na to pozwala samemu upiec chleb. A dobry przepis? My mamy.
W poniedziałki gotujemy w Beskidach. Rodowite góralki zdradzają tajniki swojej kuchni.
Są pyszne, chociaż mogą zaskoczyć smakiem. Jeśli wyobrażamy sobie, że smakują jak ziemniaki, to musimy pamiętać, że to słodkie ziemniaki. O batatach Jolanta Naklicka Kleser z katowickiej Pracowni Smaku.
Na zimowe dni najlepsze są wspomnienia jesieni. Talerz zupy pełen dyniowego musu z imbirem i kurkumą może nas na prawdę wzmocnić mówi Alicja Ogonowska.
Bo dziś dzień Babci, więc babcia ma wyglądać, uśmiechać się i rozdawać uściski wnuczętom i tyle.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07