Jak wygląda tradycyjny stół wigilijny? Co powinno się na nim znajdować? O tym Bogdan Schmit z Zielonego Ogrodu, który wspomina święta w swojej rodzinie.
Dobry pasztet z dzika. O takim właśnie specjalne mówić dzięki współpracy z Lasami Państwowymi w Katowicach. A gotuje dla nas Marcin Czubak - szef kuchni Bistro oficyna
Absolutnie kiełki są największą bombą witaminową. Dlatego warto je jeść często i na różne sposoby. A w jaki sposób najczęściej z nich korzystamy o tym Beata Borucka.
Kiedy kuchnia jest naszym królestwem, to mogą z niej wychodzić cudeńka. Nawet mąka tak trudna, jak mąka jaglana może się stać zaczątkiem wspaniałego dania.
Tak było przez wiele lat, ale obecnie topinambur wraca do łask. Wszystko za sprawą jego walorów prozdrowotnych i smaku. Jak można przygotować topinambur? O tym Jolanta Naklicka Kleser z katowickiej Pracowni Smaku.
Nie każdy lubi, ale jeśli śledzie przygotuje zgodnie z przepisem Bogdana Schmita z Zielonego Ogrodu - to na pewno polubi.
A dziś dobry makaron z grzybami. Audycja powstaje we współpracy z Oddziałem Lasów Państwowych w Katowicach.
Bo fioletowe warzywa i owoce właśnie młodości potrafią się przysłużyć. Dlaczego są tak zdrowe? O tym Beata Borucka dietetyk.
Dlaczego jest zdrowa? Bo zawiera spore ilości witaminy B, a także pierwiastki takie jak potas i magnez, które pomagają budować kondycję układu krążenia. O mące jaglanej dziś Anna Pawelec z Fundacji Jemy Eko
Jest piękny, zielony i można go wykorzystać na wiele sposobów, a do tego ma cenne właściwości prozdrowotne. O brokule będziecie mówić Jolanta Naklicka-Kleser.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07