Bigos po Śląsku, a my powiedzielibyśmy, że to bigos po królewsku. Wyjątkowy specjał, którego przepis ujawnia nam Bogdan Schmit z Zielonego Ogrodu.
Zdążymy z kolacją? Oczywiście, a nawet wygospodarujemy czas na poprawę urody. Przekonuje Beata Borucka, która poleca nam wyśmienite potrawy wigilijne i świąteczne.
W pół godziny trzy potrawy wigilijne, czy to możliwe. Tak jeśli do barszczu np. dodaje się hibiskusa. O tym Beata Borucka.
Barszcz z truskawkami? Nie to tylko ozdoba, ale barszcz można zrobić na wiele sposobów. Zwłaszcza w wigilię, bo buraki są niezmiernie zdrowe. O czym będzie przekonywać Jolanta Naklicka Kleser z katowickiej Pracowni Smaku.
Jak wygląda tradycyjny stół wigilijny? Co powinno się na nim znajdować? O tym Bogdan Schmit z Zielonego Ogrodu, który wspomina święta w swojej rodzinie.
Dobry pasztet z dzika. O takim właśnie specjalne mówić dzięki współpracy z Lasami Państwowymi w Katowicach. A gotuje dla nas Marcin Czubak - szef kuchni Bistro oficyna
Absolutnie kiełki są największą bombą witaminową. Dlatego warto je jeść często i na różne sposoby. A w jaki sposób najczęściej z nich korzystamy o tym Beata Borucka.
Kiedy kuchnia jest naszym królestwem, to mogą z niej wychodzić cudeńka. Nawet mąka tak trudna, jak mąka jaglana może się stać zaczątkiem wspaniałego dania.
Tak było przez wiele lat, ale obecnie topinambur wraca do łask. Wszystko za sprawą jego walorów prozdrowotnych i smaku. Jak można przygotować topinambur? O tym Jolanta Naklicka Kleser z katowickiej Pracowni Smaku.
Nie każdy lubi, ale jeśli śledzie przygotuje zgodnie z przepisem Bogdana Schmita z Zielonego Ogrodu - to na pewno polubi.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07