Dzięki Wsparciu Lasów Państwowych w Katowicach realizujemy programy kulinarne, przygotowujemy potrawy w oparciu o produkty znalezione w lesie. Dziś bulion z bażanta z pierożkami.
Są zdrowe bo: mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu żołądka nawet o jedną trzecią. Jakie jeszcze są zalety jedzenia białych warzyw o tym Beata Borucka dietetyk.
Jest wolna od glutenu, ma niski indeks glikemiczny, dlatego znalazła zastosowanie jako środek regulujący poziom cukru we krwi. To jedna z wielu zalet mąki gryczanej. O innych opowie Anna Pawelec z Fundacji Jemy eko.
A przynajmniej bardzo zdrowy, taki jest kalafior. Pomaga naszemu organizmowi w wielu sytuacjach prozdrowotnych. Jakich i jak go przygotować najlepiej o tym Jolanta Naklicka Kleser z katowickiej Pracowni Smaku.
Bo dlaczego nie. Ponoć to żadna wielka filozofia, a jedynie wiedza, którą pomoże nam zgłębić Bogdan Schmit z Zielonego Ogrodu.
Dzięki Wsparciu Lasów Państwowych w Katowicach realizujemy programy kulinarne, przygotowujemy potrawy w oparciu o produkty znalezione w lesie.
Warzywa zielone są bezcenne. Niosą ze sobą świeżość, młodość i mnóstwo witamin. Dlatego do ich jedzenia zachęca Beata Borucka.
Wspaniała, żółciutka i nadająca się do wypieku przeróżnych rzeczy, w tym racuchów. O mące kukurydzianej Anna Pawelec z Fundacji Jemy eko.
Opowiada Jolanta Naklicka-Kleser. Ale oczywiście nie tylko tylko ten sposób na wykorzystanie jabłek zaprezentujemy, ale również inne ciekawe przepisy.
Podobno, jeśli raz zacząć, to trudno z robieniem nalewek przestać. Są przede wszystkim zdrowe. Bo owoce przetwarzane w taki sposób nie tracą swoich sennych właściwości. O nalewkach opowiada Bogdan Schmidt z Zielonego Ogrodu.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07