Jest wspaniała, a jej podstawą są makarony. Ale o tym Rodowity Włoch Carlo Boniole.
Na grzyby wyruszyła Jolanta Naklicka Kleser. Zaraz państwu powie, co warto z nich przygotować.
Świętuje swoje urodziny. Już nie gotuje, znaczy nie gotuje zawodowo, ale dla przyjemności? Czemu nie. Ugotowała setki potraw, które zawarła w rozlicznych książkach.
Okazuje się, że wybór potraw, które możemy zrobić w piątek jest bardzo duży. Wystarczy posłuchać.
Bo na Śląsku makaron się kulo. Ba jaki makaron! Nudle, a te swojskie ukulane są najlepsze - przekonuje Bogdan Schmit z Zielonego Ogrodu. Nie szczędzi też nam najlepszego przepisu makaronowego.
Chyba jedno z najbardziej popularnych dań rodem z Włoch. Opowiada o nim Carlo Bognolo.
Są pyszne, słodziutkie i bardzo pożądane w naszej kuchni. Morele sprawdzają się w tak wielu przepisach, że warto się nimi zainteresować. O szczegółach w rozmowie z Jolantą Naklicką-Kleser z katowickiej Pracowni Smaku.
Tego dnia obchodziła 70 lat. Siostra Anastazja znana jest w całej Polsce z 4 mln sprzedanych książek kucharskich, blisko 20 tytułów tychże i setek przepisów. Sławomir Rusin autor ostatniej książki siostry Anastazji opowiada o jej życiu i fascynacjach kulinarnych.
Popularne danie śląskie, a dziś również o dużej wartości prozdrowotnej. W końcu czosnek w nim zawarty wspomaga naszą odporność. Bogdan Schmit z Zielonego Ogrodu w Zabrzu opowiada o tym, jak ów rarytas przygotować.
Staje się coraz bardziej modna. Chętnie sięgamy po tajemniczo brzmiące z nazwy dania. A kiedy okazuje się, że są smaczne, tym chętniej wprowadzamy je do swojej kuchni. Dziś o kuchni japońskiej Przemysław Grygiel
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07