Mamy masło, wino, cebulę i ryż. Ciekawi jesteśmy co Państwo by z tego przygotowali? Bo tacy Włosi to wzięliby się za zrobienie pysznego risotto.
Czyli wspaniały deser, który choć niestety zawiera trochę cukru, to jednak reszta to samo zdrowie, a ponieważ jest również bardzo smaczny, to czegóż więcej chcieć. Acha przepisu! A ten dostarczy Anna Pawelec z Fundacji Jemy Eko.
Bakłażan często jest odrzucany, bo twardy, duży i nie wiadomo co z nim zrobić. A Jolanta Naklicka-Kleser ma pomysł i to nie jeden.
Żymła z karminadlem lub innymi dodatkami to właśnie śląski hamburger. O takiej właśnie żymle, o tym jak ją przygotować opowiada właściciel restauracji Zielony Ogród w Zabrzu Bogdan Schmidt.
A zwłaszcza w piątek, kiedy dania są postne. Ale by były również wyszukane trzeba się trochę pomęczyć. Za to efekt może być nadspodziewany - przekonuje Przemysław Grygiel z Roślinnej Kuchni Społecznej w Zabrzu.
Winobranie we Włoszech kojarzy się przede wszystkim ze świętowaniem i wielką fetą. A co wówczas się je? O tym Carlo Bogniolo.
Dlaczego wraca do nas drugie śniadanie? Dlaczego dziecko mówi, że kolega to ma dobrze bo ma w szkole cukierki, a mu znów nie spisaliśmy się? O tym Anna Pawelec z Fundacji Jemy eko.
Jolanta Naklicka-Kleser opieka paprykę nad palnikiem, potem dodaje bataty i co jeszcze? O tym a audycji!
Grzybobranie w pełni. A co potem? Jak zagospodarować to co zebraliśmy? O tym mówi własciciel restauracji Zielony Ogród w Zabrzu Bogdan Schmidt.
A raczej bardzo zdrowe i naprawę mogą być pyszne - przekonuje Przemysław Grygiel z Kuchni społecznej w Zabrzu.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07