Chyba jedno z najbardziej popularnych dań rodem z Włoch. Opowiada o nim Carlo Bognolo.
Są pyszne, słodziutkie i bardzo pożądane w naszej kuchni. Morele sprawdzają się w tak wielu przepisach, że warto się nimi zainteresować. O szczegółach w rozmowie z Jolantą Naklicką-Kleser z katowickiej Pracowni Smaku.
Tego dnia obchodziła 70 lat. Siostra Anastazja znana jest w całej Polsce z 4 mln sprzedanych książek kucharskich, blisko 20 tytułów tychże i setek przepisów. Sławomir Rusin autor ostatniej książki siostry Anastazji opowiada o jej życiu i fascynacjach kulinarnych.
Popularne danie śląskie, a dziś również o dużej wartości prozdrowotnej. W końcu czosnek w nim zawarty wspomaga naszą odporność. Bogdan Schmit z Zielonego Ogrodu w Zabrzu opowiada o tym, jak ów rarytas przygotować.
Staje się coraz bardziej modna. Chętnie sięgamy po tajemniczo brzmiące z nazwy dania. A kiedy okazuje się, że są smaczne, tym chętniej wprowadzamy je do swojej kuchni. Dziś o kuchni japońskiej Przemysław Grygiel
Mamy masło, wino, cebulę i ryż. Ciekawi jesteśmy co Państwo by z tego przygotowali? Bo tacy Włosi to wzięliby się za zrobienie pysznego risotto.
Czyli wspaniały deser, który choć niestety zawiera trochę cukru, to jednak reszta to samo zdrowie, a ponieważ jest również bardzo smaczny, to czegóż więcej chcieć. Acha przepisu! A ten dostarczy Anna Pawelec z Fundacji Jemy Eko.
Bakłażan często jest odrzucany, bo twardy, duży i nie wiadomo co z nim zrobić. A Jolanta Naklicka-Kleser ma pomysł i to nie jeden.
Żymła z karminadlem lub innymi dodatkami to właśnie śląski hamburger. O takiej właśnie żymle, o tym jak ją przygotować opowiada właściciel restauracji Zielony Ogród w Zabrzu Bogdan Schmidt.
A zwłaszcza w piątek, kiedy dania są postne. Ale by były również wyszukane trzeba się trochę pomęczyć. Za to efekt może być nadspodziewany - przekonuje Przemysław Grygiel z Roślinnej Kuchni Społecznej w Zabrzu.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07