Chleb, jajka, mięso, sól oraz baranek wielkanocny - to najczęściej zawartość koszyka, jaki w Wielką Sobotę przynosimy do kościołów. Tzw. święconka to element polskiej tradycji wielkanocnej.
Kościół świętuje dzisiaj Poniedziałek Wielkanocny. W tradycji ludowej dzień ten nazywany jest „lanym poniedziałkiem”, „dyngusem”, „śmigusem”, lub „śmigusem-dyngusem”.
Błogosławieństwo pokarmów na stół wielkanocny w domach chrześcijan sięga tradycji Paschy żydowskiej jak podkreśla ks. Mirosław Matuszny, proboszcz parafii Nawrócenia św. Pawła w Lublinie.
Gminny Ośrodek Kultury w Białym Dunajcu i Parafia Matki Bożej Królowej Aniołów w Białym Dunajcu wspólnie razem zorganizowali XXVI Konkurs na Wielkanocnom Kosołecke - najpiękniejszy i najbardziej zgodny z tradycją koszyczek ze święconką.
Z Poniedziałkiem Wielkanocnym – drugim dniem Świąt Zmartwychwstania Pańskiego – wiąże się tradycja śmigusa-dyngusa. Śmigus i dyngus to dwa odrębne obyczaje, które praktykowane były jednego dnia. Dlatego z czasem ich nazwy się połączyły.
„Święcenie pokarmów mocno wpisało się w naszą tradycję i jest to ważny element przeżywania Świąt, tylko nie może ono być przeżywane zamiast świętowania Zmartwychwstania Pańskiego poprzez Eucharystię” – powiedział bp Adam Bałabuch, przewodniczący Komisji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów KEP.
Z Poniedziałkiem Wielkanocnym - drugim dniem Świąt Zmartwychwstania Pańskiego - wiąże się tradycja Śmigusa-Dyngusa. Śmigus i Dyngus to dwa odrębne obyczaje, które praktykowane były jednego dnia. Dlatego z czasem ich nazwy się połączyły.
Baranki wykonane z masła i swojskie wędliny znalazły się w tradycyjnej święconce podhalańskiej. Tak wygląda "wielkanocna kosołecka".
Wielu krakowian i turystów uczestniczyło w poniedziałek wielkanocny w tradycyjnym Emausie, czyli odpuście przy klasztorze sióstr norbertanek. Mieszkańcy Wieliczki i przyjezdni oglądali w tym dniu poczynania Siudej Baby.
W obchody Świąt Wielkanocnych wpisuje się zwyczaj zaciągania wart przy symbolicznym Grobie Chrystusa. W rybnickiej parafii tradycję podtrzymują strażacy.
redakcja@radioem.pl tel. 32/ 608-80-40sekretariat@radioem.pl tel. 32/ 251 18 07