Owcza wełna drapie, jest niezbyt przyjemna dla ciała, ale to jej zaleta. Jaki ma wpływ na nasz układ krążenia i czym jest dla naszej skóry?
Czas na górskie wycieczki. Zapowiada się kilka dni z przyzwoitymi temperaturami, więc mamy dla Państwa kilka propozycji na wyprawę szlakami wokół Brennej.
Ziołolecznictwo wchodzi w swój renesans. Tymczasem u górali moda na zioła nigdy nie zanikła i właściwie każdy wie, jaka "trawka" do czego służy. O ziołach z Jaworzynki opowiadamy w audycji.
Na hali górale nie mieli łatwego życia. To nie tylko patrzenie w gwiazdy, czy zachwycanie się łąką wśród lasów, ale to również ciężka praca. To tam powstawał pyszny owczy ser. O tej pracy opowiemy w audycji.
O kozich serach było już dużo, ale teraz o tym, jak można je wykorzystać w kuchni. Zajrzymy ponownie do Koziej zagrody, gdzie powstają pyszne dania na bazie koziego sera.
Jak wyglądała dawna kuchnia? Co się w niej znajdowało? Ile czasu góralka w niej spędzała? O tym posłuchamy w Muzeum Regionalnym na Grapie
Jeśli chcecie skosztować pysznej jagnięciny to zapraszamy do Koziej zagrody. Postaramy się opowiedzieć o sposobie przygotowania dania z tego mięsa, ale również innych smakołykach rodem z Brennej.
Jak góralki szkoliły się w gotowaniu? Co wynosiły z domu?I czy dobrze dziś gotują? Posłuchajcie:
„Audycję dofinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Za treści przedstawione w audycji dofinansowanej ze środków WFOŚiGW w Katowicach odpowiedzialność ponosi Redakcja”.
Aż wstyd przyznać, ale nadal śmiecimy na potęgę. Las jest dobrem wspólnym dlaczego więc nie dbamy o to miejsce? Puszki, papierki, a nawet całe worki śmieci lądują w lesie.
redakcja@radioem.pl tel. 32/ 608-80-40sekretariat@radioem.pl tel. 32/ 251 18 07